Recepty

Tato stránka je pro sdílení receptů členů KPZ ♥

Vytuněná dýňová polévka

1 dýně (třeba hokkaido), 2 velké mrkve, 1 petržel,
1/4 celeru, 1 větší cibule, máslo/olej, 2 cm zázvoru,
1 lžíce citronové šťávy, sůl, kysaná smetana, sekaná petrželka

Na másle či oleji osmahneme cibulku, když začne zlátnout, přidáme
nakrájenou kořenovou zeleninu a zázvor. Lehce osmahneme, pak vhodíme na
kusy nakrájenou dýni (hokkaido není třeba loupat).
Zalijeme vodou a vaříme. Když změkne i mrkev, odstavíme, rozmixujeme,
dochutíme solí a citronovou šťávou. Na talíři můžeme podávat s kysanou
smetanou, petrželkou, krutony a kdoví čím ještě.

Hustokrutý salát s čerstvou řepou

1 červená řepa prostřední velikosti, 1 hrst rukoly,
2 hrsti zeleného salátu (římský, ledový, hlávkový apod.)
trochu sekané zelené petrželky, 5 dkg kozího sýra,
hrst pražených solených slunečnicových semínek
balsamikový ocet, olivový olej, sůl

Oloupeme a na velice tenké plátky nakrájíme čerstvou červenou řepu.

V misce promícháme s balsamikovým octem a olejem a necháme uležet, ideálně do druhého dne.
Pak smícháme s natrhaným salátem, petrželkou a rukolou, využijeme i
marinádu, promícháme a navrch posypeme sýrem a semínky.